Nobelpris i fysik 2010 för tvådimensionella “supermaterialet” grafen

Årets fysikpris, till Andre Geim och Konstantin Novoselov, delas ut för arbete som presenterades för så kort tid som 6 år sedan (i Science, Oktober 2004). Båda kommer från Ryssland men arbetar nu på University of Manchester i Storbritannien.

Grafen, som de båda fått priset för, är ett tvådimensionellt material – en supertunt flak av välordnade kolatomer, enbart någon atom tjockt. Teoretiskt sett ska så tunna material inte vara stabila, utan snarare bryta upp sig och bli håliga. Därför väckte grafen stor uppmärksamhet – och inte blev det sämre av att materialet dessutom är starkt, lätt, böjbart, genomskinligt och kan leda ström. En dröm för tekniska tillämpningar, helt enkelt.

“Ett grafenlager som är tungt som en katts morrhår kan hålla uppe hela kattens vikt”
sa en nyss intervjuad forskare i SVTs livesänding (namn?). [korrigerat efter kommentar från mjn – tack!]

För mer detaljer rekommenderas Geims reviewartikel från Science förra året.

En del av den ursprungliga uppmärksamheten kring materialet kom också från den fantastiskt enkla tillverkningsmetoden som Geim och Novoselov kom på: att lägga grafit mellan två lager tejp, dra isär, och upprepa. Så vackert! Materialet har gått som en storm genom fysik- och kemilabb jorden runt, och spås inom ett par år leda till tillämpningar som vanligt folk kan hålla i handen.

Det är roligt med två så unga pristagare. Novoselov är född 1974, och därmed den yngsta pristagaren sedan 1970-talet. Geim är något äldre, född 1958 (vilket fortfarande är ungt i Nobelpriskretsar). Men med tanke på att han fått IgNobelpriset för några år sedan, för att ha leviterat grodor med magnetfält, så kan han definitivt räknas som ung i sinnet. (Tillägg, via @akademiskfrihet: Geim har också författat ett papper – ett seriöst sådant – ihop med sin hamster).

“I am fine, I slept well… I didn’t expect the Nobel prize this year”, sa Andre Geim kolugnt när han intervjuades i direktsändning, och tillade att han tänker fortsätta arbeta som vanligt. Låt oss hoppas att han får; grafen verkar vara ett fantastiskt material att jobba med…

Länkar
Pressrelease

Populärvetenskaplig beskrivning (pdf)
Avancerad information (engelska, pdf)
Ursprungsartikeln i Science
Geims reviewartikel i Science från 2009

11 thoughts on “Nobelpris i fysik 2010 för tvådimensionella “supermaterialet” grafen

  1. \”Ett grafenlager som är tunt som en katts morrhår\”Skall vara \”TUNGT som en katts…\” enligt Pär Dellsings presentation vid offentliggörandet.

  2. Ooo, this just in: Andre Geim fick ju IgNobel-priset 2000 för att magnetiskt ha leviterat en groda. Det är första gången någon fått både IgNobel- och Nobelpris.

  3. Per Delsing höll, om inte jag missade något, föreläsning på engelska hos Nobelkommitten. Den intervjuade forskaren, någon från Uppsala (Eriksson(?)), upprepade Delsings exempel.

  4. Ar det nagon som vet om hamstern Tisha fick sin doktorandtjanst?I och med prispengarna borde iofs Geim ha rad att anstalla en hel flock med hamsterdoktorander.Christian

Leave a Reply