Självmedicinerande insekter

Att känna sig sjuk och ta medicin har hittills ansetts vara ett beteende som kräver en viss intelligens och planering – förmågan att offra stundens obehag för bättre hälsa i framtiden. Självmedicinering hos chimpanser, med bittra löv eller till och med en lera-och-löv-kombination, har hållits fram som ännu ett bevis på hur nära oss våra smarta apkusiner ligger.

Och så kommer ett gäng fjärilslarver och punkterar hela upplägget.

Forskare har upptäckt att björnspinnarlarver äter mer av särskilda sorters växtmaterial om de är infekterade av parasiter. Växter som innehåller en viss grupp av alkaloider (“pyrrolizidine alkaloids”; PA – jag kan inte hitta en precis översättning på svenska) gör larverna mer motståndskraftiga mot parasiter – men de är samtidigt lite smågiftiga och får larverna att växa långsammare, så larverna tjänar mer på att äta sin “medicin” om de är infekterade.

Forskarna kom fram till att infekterade larver åt 111% mer av medicinskt effektivt (PA-innehållande) växtmaterial och hade 17% bättre överlevnad, jämfört med infekterade larver som inte fick tillgång till “medicin”. Alla larver reagerade dock inte på samma sätt – vissa självmedicinerade betydligt mindre än andra – och även oinfekterade larver äter av de “medicinska” bladen, så sambandet är inte helt enkelt och entydigt.

Resultatet är publicerat i PLoS ONE.

Länkar
Nature Research Highlights (prenumeration krävs, tror jag)
artikeln i PLoS ONE (open access, dvs fritt tillgänglig)

Andra bloggar om , , , , ,

Leave a Reply