Så var det pi-dagen igen

14/3 eller 3.14 med amerikansk datumnorm – dags för pi-dagen!

Jag har skrivit om det förut, och många av tipsen för lämpligt firande håller än. Äta pi-zza, till exempel. Eftersom jag förra året efterlyste lite annan lämplig, rund mat på Taffels redaktionsblogg Kort om gott kan den som vill fylla ut matlistan med några andra exempel gå dit och inspireras.

Exempel: Pi-tepalt. En pi-nt öl (eller pi-lsner). Pi-thaya.

Eller så kan man vara traditionalist (som kommentator “val” i Kortomgott-posten): “Pizza tycker jag passar bäst. Den har även den roliga egenskapen att om man tänker sig en pizza med radie z och höjd a så ger Pi*z*z*a volymen för pizzan.”

Man kan såklart vara purist och vänta i drygt fyra månader till Pi-uppskattningsdagen, den 22/7 (22 genom sju blir 3.142857142857… vilket faktiskt är närmare pi än vad 3.14 är). Fast de gymnasieelelver som deltar i tävlingen Matematik-pi-len just nu är antagligen rätt glada att den infaller idag och inte mitt i juli.

Leave a Reply