Efterlyses: högerhänta, friska ickemusikanter till hjärnstudie

Ett par av mina kollegor på KI saknar försökspersoner till en studie om motorik och hjärnan. Har du ett par timmar till övers och kan ta dig till KI? Är du högerhänt men spelar inte något instrument*? Då kan du göra lite vetenskaplig nytta samtidigt som du får betalt för din tid och en bild på din hjärna:

“Vi söker högerhänta fullt friska personer som inte spelar något musikinstrument och vill delta i en vetenskaplig studie om motorik och hjärnan vid Karolinska Institutet.

Vi tittar på hjärnaktivitet under olika typer av motorisk inlärning. Genom att kontrastera hjärnaktivitet mellan dessa villkor vill vi kartlägga de områden i hjärnan som kontrollerar inlärningsprocessen av rörelser.

Tekniken som används för bildtagning är magnetisk resonanstomografi (MRI). Bilderna skapas med hjälp av radiovågor och ett kraftigt magnetfält. Inga kända risker föreligger. Personer med metallimplantat eller pacemaker kan ej undersökas eftersom alla metallföremål påverkas.

Genomförandet tar ca. 1,5 timmar. Som ersättning för deltagandet erhåller du 250kr, och om du vill en bild av din hjärna. “

Skriv ett mail till Anke Karabanov, om du vill ha mer information!

TILLAGT 21.20: Eftersom jag har fått flera frågor om vad som krävs för att “inte spela” följer här ett förtydligande från Anke:

“We usually allow people with 3 years or less of musical education, if that education was some time during childhood/early adolescence. Since almost everyone has played something for a short while. And people should be between 18-45 years of age.”

Andra bloggar om: , , , , ,

*Nedrans saxofon – jag har velat ha en snygg hjärnbild i en mindre evighet, men eftersom jag spelar sax kan jag inte vara med i den här studien.

5 thoughts on “Efterlyses: högerhänta, friska ickemusikanter till hjärnstudie

  1. Åh! det projektet ska jag hålla ögonen på – kopplingen mellan inlärning och hjärnaktivitet är under stort fokus inom arkeologin just nu. Finns ett rpojekt i London just nu som undersöker hjärnaktiviteter vid tillverkning av stenredskap t ex.Har tyvärr inte tid över, vilket är synd för jag är ganska rejält omusikalisk…och högerhänt.

  2. Åsa: de har redan ett par artiklar ute (se Ankes SBI-webbsida) som är knutna till liknande projekt. Om du vill läsa mer redan nu, menar jag.Finns ett rpojekt i London just nu som undersöker hjärnaktiviteter vid tillverkning av stenredskap t ex.Coolt när så pass olika discipliner som arkeologi och neurovetenskap möts. Vet du vad man vill undersöka mer bestämt, när det gäller avbildning av hjärnaktivitet och stenredskap?

  3. Det dröjer några år mellan de tillfällen som man ser en annons som söker folk som _saknar_ en viss färdighet.Platser i högskolestyrelser utannonseras ju inte, vad jag vet.

  4. Dietrich Stout vid UCL är en av de som håller igång den arkeologiska falangen av denna gren i England:http://www.cecd.ucl.ac.uk/people/?go1=61De samarbetar bl.a. med en franskt institut:http://incm.cnrs-mrs.fr/en_index.phpLambros Malafouris i Cambridge är också involverad i liknande projekt t ex:http://www.neuroscience.cam.ac.uk/directory/profile.php?lm243De arkeologer som pysslar med liknande i Sverige är Jan Apel, lektor i Visby, och Kim Darmark, doktorand i Stockholm.

Leave a Reply