Händer i veckan: Nobelprisen, forskardagarna – och flytt.

Veckan som kommer är höstens mest spännande vetenskapsvecka. Äntligen är det dags att liva upp höstrusket med lite nobelpris, traditionsenligt svära lite över att DN:s kulturdel med flera verkar tro att litteraturpriset är det enda som delas ut – Nobelpriset, som de brukar kalla det, samt traditionsenligt gissa på hur rätt Karin Bojs med flera kommer ha i sina Nobelpristippningar.

Först ut är medicinpriset på måndag, sedan fysikpriset på tisdag och kemipriset på onsdag. Därefter litteraturpriset på torsdag, men med tanke på att min favorit Ursula K LeGuin inte lär få det i år heller* tänker jag anse mig måttligt uppjagad. Fredspriset delas ut på fredagen, och sedan får vi vänta ända till måndagen på ekonomipriset – som enligt mig blir allt intressantare i takt med att ekonomin närmar sig psykologi och matematisk modellering. Medicin-, fysik- och kemiprisen brukar annonseras vid lunchtid, freds- och ekonomiprisen tidig eftermiddag.

Något otajmat är det samtidigt dags för forskardagarna, 7-8/10, på Stockholms Universitet. Tioårsjubilerande, och dessutom med tonvikten på kommunikation mellan forskare och allmänhet (verkar ta sig formen av en timmes panelsamtal kl 16-17 den 7/10, plus en timmes efterföljande mingel – jag hade gärna sett lite mer än så).

Än sämre tajming har dock jag själv, för jag ska flytta. Måndag morgon kommer flyttfirman, och de närmaste dagarna lär förflyta i allmänt upp-packningskaos, utan internet… och utan möjlighet att blixtblogga om nobelprisen 🙁

*jag tycker Ursula K LeGuin är betydligt bättre och viktigare än Doris Lessing, men eftersom båda är kvinnor med en viss anknytning till SF lär den kategorin anses “fylld” ett bra tag framöver…

2 thoughts on “Händer i veckan: Nobelprisen, forskardagarna – och flytt.

  1. \”Jag tycker Ursula K LeGuin är betydligt bättre och viktigare än Doris Lessing,\”Hear, hear.Angående ekonomin så har den väl legat nära matematisk modellering rätt länge. Sen typ 50-talet alla fall. Däremot är kopplingen till psykologin nyare.

  2. hittade hit när jag googlade runt efter tips för att lindra mensvärk och har nu fastnat på den här fantastiska bloggen. Otroligt bra bloggidé. Jag kommer tillbaka 🙂

Leave a Reply