Solförmörkelsen: bildrapport från Albanova

Det visade sig att vi inte var hänvisade till kollegans “två-papper-varav-ett-med-hål-i”-kombo (också känt som nålhålsprojektion, för att direktöversätta), för vår dos av säkert solförmörkelsetittande.

Astronomerna på Albanova var ute i full* styrka med teleskop, maskerade kikare, svetsglasögon och små roliga mackapärer vid namnet “Sunspotter“.

Populär Astronomi (i form av Robert och Annika) var där, liksom DN:s Webb-TV. Och min kamera. Uppifrån och ner:

Den absolut enklaste approachen: två papper, ett med hål i och ett att projicera på.

Robert tittar säkert på solen (genom ett par förvånansvärt bra “solglasögon” av papp och nåt som liknade räddningsfilt). Min rumsgranne Erik kollar i teleskopet (som också hade fantastisk bild)

Sunspotter. Visst habegär infann sig hos mer än en i åskådarskaran.

Robert visar, att till nöds räcker ett enda papper, bara man gör tillräckligt små hål med fingrarna för solen att lysa igenom… …som synes på närbilden (kolla mellan R:s fingerspetsar – halvmåneformade (månskärsformade?) små bilder av solen!).

Andra bloggar om: , , ,

Alla bilder mina egna.

*Det vill säga en hel handfull av dem, trots högsemestertid. Det rapporterades att Alexis varit drivande. Tack för det!

4 thoughts on “Solförmörkelsen: bildrapport från Albanova

  1. kuggfråga: såg ni några solfläckar?Sunspottern såg f.ö. väldigt fin ut. Undrar om jag itne borde ha en sådan på balkongen… =)

  2. själv såg jag solförmärkelsen genom en prisbelönt \”lcd-svetshjälm\” samtidigt som jag badade i Vänern med ena handen på en gul luftmadrass med inbyggda ställ för drinkar. Slå det den som kan!

Leave a Reply