Kavli-priset till svensk neuroforskare

Professor Sten Grillner, neuroforskare vid Karolinska Institutet och inom Stockholm Brain Institute, har tillsammans med två amerikanska forskare fått Kavlipriset för sitt arbete relaterat till hur ryggmärgen genererar rytmiska rörelser.

Priset tillkännagavs idag kl 15 svensk tid. Den totala prissumman är en miljon dollar, och de övriga pristagarna är Pasko Rakic från Yale University School of Medicine och Thomas Jessell från Columbia University.

Grillners grupp använder sig av nejonögat – en primitiv ålliknande fisk – som ett modellsystem, och har gjort så i flera decennier. Det är ett av de främsta modellsystemen inom området, eller som det står i prisformuleringen “the first and so far only vertebrate neuronal system controlling an integrated function that is understood at a molecular and cellular level.”

Arbetet har bland annat utförts i nära samarbete med flera modellererare verksamma i ‘min’ forskningsgrupp på KTH; det är ett av de bästa exempel jag känner till på lyckad integration mellan experimentalister och modellerare så detta är såklart väldigt kul. Grattis, Sten!

Andra bloggar om , , ,

Tack till JE för tipset!

Länk
Fullständig prisformulering (med biografier och förklaring)

Leave a Reply