Du och Beatles?

Ett stort brittiskt forskningsprojekt samlar allmänhetens Beatles-minnen och ska bli den största autobiografiska databasen någonsin.

Projektet, “Magical Memory Tour“, låter vem som helst gå in och lägga in minnen förknippade med sånger, filmer eller nästan vad som helst – under kategorin “annat” ryms allt från “Beatlesimitationer” till “Att stava till Beatles”. Resultatet blir ett slags halvanonyma minibloggposter, undertecknade med personers kön, ålder och ort. Intresserade kan gå in och betygsätta hur mycket minnet i databasen fångar egna intryck av Beatles, eller hur väl det stämmer överens med den allmäna bilden av Beatles.

“The first time I saw the man who was later to become my husband was when I was 16 years old in 1980. He was stood at a bus stop on his way home from college and I told my friend that “that is the man I am going to marry”. My criteria for a husband at that time was for him to have a love of the Beatles …” minns en 44-årig kvinna från nordöstra England under rubriken “All You Need is Love”.

“Then they came on stage – and instantly I knew that I was watching something totally new, totally different from anything I’d seen before” minns den hittills enda person som varit på The Beatles konsert på Cirkus i Göteborg.

Målet är inte ett slags allmänt Beatles-glorifierande, även om projektet är som designat till att dra åt sig fansen (vilket nog kan vara en möjlig svaghet i studien – en annan är hur man når de som inte ger sig ut på internet). Bakom den sympatiskt nostalgiska och väldesignade ytan finns också syftet att lära mer om hur mänskligt minne fungerar, och webbsidans enkätliknande bitar är utformade av två psykologiforskare – Professor Martin Conway och Dr. Catriona Morrison från Universitetet i Leeds.

Bra grund för sådana studier finns såklart i något som många människor har gemensamt. Dramatiska händelser med stort nyhetsvärde är vanliga utgångspunkter, men de har nackdelen att det är ytterst begränsade i tiden. Beatles har istället format flera generationer människor, och på olika sätt.

Projektet har varit igång sedan “Brain Awareness Week” i mars i år. Resultaten ska presenteras vid brittiska vetenskapsakademiens “Festival of Science” i Liverpool i september, men antagligen kommer jämförelser och sammanställningar av materialet kunna ge upphov till mängder av konferensbidrag och forskningsartiklar som droppar in även efteråt. Bland den information man får ge i samband med att minnen läggs in finns en uppgift om hur höger- eller vänsterhänt man är. Ska bi intressant att se vad de får ut av det…

Andra bloggar om: , , , , ,

Länkar
Brittiska vetenskapsakademiens information om Magical Memory Tour
Projektets huvudsida

Leave a Reply