Amning och alkohol

Jag är alldeles fascinerad över uppståndelsen kring Livsmedelsverkets nya förslag till amningsråd. Både de många (oftast ilskna) blogginläggen och artiklarna: DN, SvD, Allt om Barn

Mycket av min fascination gäller den genomsnittliga personens uppenbart totala oförmåga att ha en rationellt baserat åsikt om något så emotionellt laddat som kombinationen av alkohol och moderskap. Om det kan man säga mycket, men kanske inte just här och nu – det är varken nytt eller särskilt vetenskapligt intressant (läs mina Taffel-kollegor Isobel och Gitto istället, och kanske SvD:s Inger Atterstam).

Som en rationell person kapabel att få barn, och med flera gravida vänner, stör jag mig däremot på att länken mellan Livsmedelsverkets råd och den vetenskap de (förhoppningsvis) är baserade på är så vag – jag vill se referenser, och en explicit bedömning utifrån de referenserna med motiveringar!

Det lär ju inte hända, så istället får man leta själv. Jag har därför ägnat en bit av kvällen till att gräva igenom Journal of Human Lactation:s arkiv, och i sammanfattning lärt mig ungefär detta* om amning och alkohol:

*45% av USA:s vuxna befolkning anser att ammande kvinnor blir tvingade att göra alltför många negativa livsstilsval; att välja bort sådant som diverse maträtter, rökning och alkohol [1]. Bland de tillfrågade sågs det som den största nackdelen och ett betydligt större problem än “riktiga bekymmer” som påverkan på det sociala livet eller de ökade svårigheterna med att gå i skolan eller arbeta.

*Mängden alkohol i en kvinnas bröstmjölk blir relativt snabbt samma eller något högre som den hon har i blodet; toppkoncentrationen inträder 30-60 minuter efter intaget av alkohol och klingar sedan av [2][3]. Det gäller om man dricker på tom mage; tiden är 60-90 minuter om man äter samtidigt[3].

*Hur snabbt alkohol metaboliseras (bryts ner) beror förstås på kroppsvikten. Men det beror också på östrogenhalten i kroppen; under lågöstrogena perioder (som precis innan mens, under menopausen eller under den del av amningen då man inte har mens) blir man, enkelt uttryckt, fullare på samma mängd alkohol [2].

*Ett stort samtidigt intag av alkohol (60-90 g vid ett tillfälle) kan verka blockerande, så att ingen mjölk släpps fram [3]. Anledningen verkar vara att alkohol sänker halten av oxytocin.

*Nyfödda barn bryter ner alkohol långsammare än vad vuxna gör; under de fyra första veckorna är hastigheten ungefär hälften av en vuxens, och levern är inte färdigutvecklad förrän barnet är ca tre månader [2].

*Alkohol (mängd motsvarande en drink) kan påverka lukten/smaken på mjölken, och i den enda studie som verkar ha gjorts drack spädbarn mindre mjölk (runt en fjärdedel) efter att deras ammande mor druckit en drink precis innan [3] (men en hänvisning till [4]).

*Vill man ta sig en drink men ändå undvika alkohol i bröstmjölken får man ta till lite huvudräkning – och kankske förbereda sig genom att pumpa ut och lagra bröstmjölk innan. En liten ungefärlig tabell för hur lång tid det det tar för kvinnor av olika vikt att metabolisera alkohol (direktöversatt från [2] som har en amerikansk författare, därav de något märkliga måtten)

# drinkar 45 kg 54 kg 64 kg 73 kg
—————————————————
1———-3.1—-2.6—-2.2—-1.9
2———-6.2—-5.2—-4.5—-3.9
3———-9.3—-7.8—-6.7—-5.8
4———12.4—10.4—9.0—-7.8
All tid angiven i timmar. En “drink” definieras som 4.4 cl 43%-ig sprit.

*Anderson i ref 3 skriver “I currently recommend that they not nurse for at least 2 hours per drink […] This minimum time period does not ensure complete elimination of alcohol from the milk, but it will be well past its peak level”

Kontentan: Nu är Sverige inte USA, men om vi på liknande sätt har en stor andel kvinnor som inte kommer amma (eller slutar tidigt) för att det innebär för stora begränsningar i deras val är det ett större problem än om en och annan spädbarnsförälder tar sig ett enstaka glas vin då och då. Alkohol bryts ner av kroppen, även om man ammar – något som få av alarmisterna verkar komma ihåg. Oavsett om man tror att små mängder alkohol i mjölken (filmjölksnivå) påverkar barnet eller ej: några timmar efter ett glas vin finns ingen alkohol kvar i kroppen, och då förvandlas det hela till en moralisk och möjligtvis sociologisk fråga snarare än en vetenskaplig. Det är inte Livsmedelsverkets område.

Dubbelpublicerat till Taffels redaktionsblogg Kort om gott.

Referenser:
[1] Li et al. “Public Perceptions on Breastfeeding Constraints” J Hum Lact 18 (3): 227. (2002)
[2] Schulte “Minimizing Alcohol Exposure of the Breastfeeding Infant” J Hum Lact 11 (4): 317. (1995)
[3] Anderson “Alcohol and breastfeeding” J Hum Lact 11 (4): 321. (1995)
[4] Menella et al “The transfer of alcohol to human milk” New England Journal of Medicine 325(14):981-5 (1991)

Andra bloggar om: , , , , ,

*Det finns säkert mer att lära sig, men åtminstone jag blev klokare på kuppen redan av så lite. Jag vill för tydlighetens skull påpeka att jag inte försöker ge någon några som helst medicinska råd – det här är en sammanfattning för eget intresses skull och senare referens.

10 thoughts on “Amning och alkohol

  1. Siffror hit och dit spelar nog mindre roll för de alkoholiserade mödrar som raskt mentalt översätter det ofarliga glaset vin till betydligt större och starkare saker och bälgar i sig det hela med hänvisning till att \”det är ju bevisat att det inte är farligt\”. Missbrukare brukar vara bra på sådana självsuggererande trix.

  2. Missbrukar brukar vara bra på att självsuggerera sig oavsett Livsmedelsverkets råd, skulle jag tro. Jag kan inte se att det skulle vara anledning nog att medvetet missleda en stor del av Sveriges kvinnliga befolkning.

  3. För det första tror jag att alkoholiserade mödrar hittar på ursäkter för sitt drickande helt utan hjälp från LMV. De kommer alltid ha en ursäkt för \”ett glas till\”.Jag har två barn och drack då och då under amningen. Viss planering ingick (planering ingår i ALLT när man har småbarn), så jag började med att pumpa ur lite och väntade sedan till morgonen därpå innan barnet fick min bröstmjölk igen. Med tanke på att man blev total-lullig av två glas vin så behövde man inte inmundiga några större mängder.Många nyblivna mödrar tror att alkoholen \”förstör\” all bröstmjölk och att hela laddningen måste pumpas ut så ny och färsk mjölk bildas. Så är inte fallet och med tanke på att vi i Sverige är världsmässtare på att stressa upp oss över absolut allt som har att göra med mamma-rollen kanske det vore bra om vi tog ett djupt andetag och slappnade av lite. Det skulle våra barn säkert må bra av också.

  4. archasa: nej, alkoholen absorberas tydligen tillbaka in i blodet (kanske jag också skulle ha skrivit i bloggposten? Det stod i ref [2] eller [3]).Apropå stress läste jag en annan forskningsartikel om amning i går, där de ägnade huvuddelen av en sida åt att berätta hur stor påverkan på inblandade amningsrelevanta hormoner deras experimentuppsättning hade (\”efter ett nålsitck sticker den här hormonnivån iväg mot skyarna, så sedan måste vi vänta en halvtimme\”). De kunde inte ens ta vanliga blodprov utan att förstöra sin undersökning (de körde någon intravenös variant ist). Och det är över huvud taget synnerligen väl belagt att stress har negativa effekter på amningsförmågan. Det kan för en naiv person se ut som om det är \”gratis\” att ge extremråd av typen att ammande ska avstå från allt av det, det och det… men räknar man med stressen måste man för eller senare få en negativ nettoeffekt.

  5. Intressant. Jag tror att anledningen att folk blir upprörda är att det går att uppfatta såna här lite friare råd som en sorts uppmuntran att dricka alkohol. Det är en rent känslomässig reaktion förstås, men såna får man inte förakta om man ska begripa sig på människor. Inte desto mindre är det skönt att det finns såna som du, som kan bena ut fakta så att vi andra blir lite klokare!

  6. Åka: jo, jag ser ju var den reaktionen kommer ifrån: magkänsla. Men jag hade nog hoppats att lite fler skulle kunna gå bortom sin intiala känslomässiga reaktion och tänka till lite – åtminstone många bloggare som nog ser sig som Tänkare eller åtminstone tänkare. Det påminner mig väldigt mycket om den amerikanska media/-bloggcirkus som uppstod när HPV-vaccinet släpptes (\”flickor som vaccineras kan ju få för sig att det är en uppmuntran att ha sex!\”). Var kultur har sina blinda fläckar. Det sorgliga är att så många av de blinda fläckarna verkar ha med kvinnor (och deras tillförlitlighet) att göra.

  7. Bra jobbat, Malin! Den här stormen har nog mer att göra med suddiga föreställningar om hur en ammande moder ska bete sig… än vad den har med fakta att göra! Jag beskriver det rent matematiskt: Att dricka ca 1 liter vin med 10% alkohol ger ca 1 promille ( = 1 tusendel) alkoholhalt i mammans mjölk. När sedan barnet dricker 2dl mjölk med denna alkoholhalt så blir alkoholhalten i barnets blod…? Ja just det! Mindre än 1 hundradels promille! Hur farligt skulle det vara? Det är nog betydligt viktigare att alla vuxna i barnets närhet (alltså även pappan!!! och vänner o bekanta) ser till att inte bli fulla och beter sig på ett sätt som skadar barnet, än att mamman avstår från ett glas vin då och då! Men det har funnits en tid när kvinnor inte fick rida, inte rösta, inte köra bil… och allt annat som var för kaxigt för att accepteras!!! Det förvånar mig att inte alla ser detta utan blandar ihop känslor, fördommar och alkoholhalter i en enda röra!MVH,Lena

  8. Tack för kommentaren Malin.Det är ju onekligen lite intressant att det blir så mycket liv i luckan när ett statligt verk drar tillbaka ett förbud (jag menar…. en rekommendation) som egentligen inte är annat än just en rekommendation…Själv tycker jag hela diskussionen om vad gravida och ammande kvinnor är fascinerande – särskilt om man tittar på rekommendationer från andra länder och jämför med Sverige. (Vin är nono i Sverige men kaffe är NONO i USA tex… vem skulle komma på tanken att säga till svenska kvinnor \”max tre koppar kaffe i veckan\”?)Och inte för att negligera risker som kommer med alkohol/rökning/listera mm men onekligen föds det rätt många hälsosamma barn i de områdena som man inte har ngr rekommendationer i?!? Det känns mer och mer som att mammor blir rädda för att bli anklagade för att ha gjort fel om barnet inte är perfekt. Trots att det faktiskt inte behöver vara någons \”fel\” om det går illa med graviditeten.

Leave a Reply