Den stolta svenska traditionen med julbockstävlingar?

New Scientist skriver om världens mest nedbrända julbock, Gävles såklart, och passar samtidigt på att upplysa:

Straw goats are the Scandinavian equivalent of Santa’s reindeer. During the festive season families, and even whole towns, vie with each other to erect the most impressive ornamental yule goat, or julbocken.”

Väl utarbetat för att vara ett missförstånd, så jag är böjd att kalla det ett rent påhitt – eller finns det något slags årlig jättejulbockskonkurrens i landet som jag helt har missat?

Strax därefter tar den bit av artikeln jag kan se – utan prenumeration, vilket jag saknar – slut. Av rubriken att döma handlar resten om brandsäkring av jättebocken. Vilket nog behövs, att döma av historiken. I år har bocken till och med en egen blogg; kanske ett försök att göra den mer “personlig” och skydda mot attacker på så vis?

Andra bloggar om: ,

PS Den osedvanligt långa – och faktiskt oplanerade – tystnaden här på bloggen beror på lika delar julstök och sedvanlig julnyhetstorka, vilket borde rätta till sig när det nya året infallit.

6 thoughts on “Den stolta svenska traditionen med julbockstävlingar?

  1. Vi får ta det som en påminnelse om att allt man läser måste tas med en nypa salt. Missförstånd är ofta försedda med en rejäl klick klister som är svårt att bli av med.

  2. oestrogen: jag har uppenbarligen levt i mer julbocksanalfabetiska delar av landet. Kände inte till Visbys eller Lyckseles julbockar, tack för länken. Få se om New Scientist bidrar till en ny omgång av julbocksbrännarturister, med den här artikeln…hans: Just därför ser jag sådana här \”lustiga\” artikelbitar som nyttiga. Och tack för den mentala bilden av klistriga missförstånd! Misstänker att den kommer komma till nytta någon gång.

  3. Men jag undrar om det verkligen är en bra idé att eldsäkra Gävlebocken. Om den inte går att elda ner blir den snart ointressant ur medieperspektiv. Varför rapportera om en bock som bara står där år efter år? Gävle har fått reklam för sig i många år på grund av bocken, men snart tar nog reklamtiden slut…

  4. Amiechan: om man nu inte satsar på att eldsäkra precis lagom mycket, så att bocken håller fram till jul och brinner ner i mellandagarna (när det är nyhetstorka, dessutom). Det borde ju ge optimal tradeoff mellan lokal bockprydnadsfaktor och genererad medieuppmärksamhet…. 😉

  5. Malin S: Lysande! Man kan kanske skapa en hemlig bock-brännaravdelning på den lokala brandkåren? De kan sedan vid lämpligt tillfälle, utklädda såklart, använda alla sina kunskaper i hembränning – eeeh mordbrand menar jag såklart – för att få bocken att brinna trots impregneringen.

Leave a Reply