Alien-ål

Vad är bättre än ett par riktigt vassa käkar, om man är ett rovdjur? Kanske TVÅ par vassa käkar. Forskare har upptäckt att muränor har ett extra par käkar i halsen, inte helt olikt det välkända rymdmonstret från Alien. Fyndet beskrivs i veckans Nature.

Käkarna är utskjutbara, men inte utanför det “vanliga” käkparet (som hos Alien), och finns hos arten Muraena retifera. Muränan använder dem för att tugga i sig sitt byte.

Upptäckten förklarar hur muränan, som saknar förmågan att skapa starka sugkrafter, lyckas få i sig större bytesdjur. Det är så klart betydligt lättare om man har två käkpar; ett par kan hålla fast maten och det andra kan transportera (mata!) den längre ner i halsen. Även om det inte är lika spektakulärt som ett Alien-angrepp verkar det rätt praktiskt.

Nature News har en video som visar hur det går till.

Länkar
Nature News
artikeln i Nature (pren. krävs)
wikipedia om muränor

Andra bloggar om: , , , ,

3 thoughts on “Alien-ål

  1. Erkänn att du visste att jag skulle tycka det där var coolt när du skrev det. =)Fler exempel på dubbla käkar får vi se i höst när nya alien vs predator -filmen kommer. Predators har ett liknande koncept med utfällbara huggtänder som sitter utanför den vanliga käken. Det är dock inte lika snyggt så de använder en mask och osynlighetsfält så att folk inte skall skratta åt dem. =)

  2. rikard: Japp, det här inlägget är till dig :)Främst iallafall. Visst är det intressant att man kommer på dubbla käkar som \”den här riktigt coola exotiska saken som utomjordiska monster har\”, och så visar det sig att det fanns på jorden hela tiden….

Leave a Reply