Bubbelsortering

Nanorör verkar vara materialforskningens problembarn; mycket lovande egenskaper, men ofta ack så svårt att få dem att uppföra sig som man vill. Det är till exempel svårt att få ordning på dem. Men en lösning kan vara att blåsa bubblor, rapporterar forskare i Nature Nanotechnology.
 
Föreslagna tillämpningar med nanorör kräver ofta att de är sorterade i samma riktning och ligger i en konstant täthet över relativt stora områden. Det är som med nålen och höstacken, fast värre: tänk dig att ta alla höstrån i en stack och lägga dem i samma riktning, på samma avstånd från varandra. (Tänk dig sedan att göra detta medan du har boxningshandskar på händerna…)
 
Inte ett helt lättlöst problem. Lyckligtvis fick någon av forskarna en riktigt smart idé: att blanda ner nanorören i en epoxyblandning och blåsa riktigt stora bubblor. Delar av bubblans yta kan sedan fångas på plattor. Resultatet blir en jämn och tunn beläggning av nanorör på plattan. Dessutom pekar rören i samma riktning: uppåt mot bubblans topp. Exakt hur och varför kan forskarna inte förklara, men de tror att uppradningen av rören sker på grund av påfrestningarna på bubblans yta när den utvidgas.
 
Forskarna har också fångat bubbelytan på böjliga plastflak, kurvytor och i öppna ramar. Ytan som kan täckas är åtminstone upp till ett A4-papper i storlek, kanske till och med större. 
 
Länkar
artikeln (Nature Nanotechnology, pren. krävs)
 
 
 
 

2 thoughts on “Bubbelsortering

  1. Borde man kanske använda ett annat namn på metoden så man inte blandar ihop den med algoritmen bubbelsortering? Fast det är väl bara att lägga till \”nano\” när man googlar.

  2. äsch, det vara bara jag som försökte vara rolig ;-)Men om något förtjänar att heta bubbelsortering borde det ju egentligen vara den här metoden, som till och med använder sig av riktiga bubblor…

Leave a Reply