Asmunds dörr, Väversunda

I helgen var jag vid Omberg, och åkte förbi Väversunda kyrka. Den har en fantastisk dörr, som brukar kallas Asmunds dörr och ursprungligen var kyrkans ytterdörr. Namnet kommer från att dörren är signerad i runskrift: “Ásmundr gerði dyrr þessar” (Asmund gjorde denna dörr).


Kyrkan är från 1160-talet, och enligt länsstyrelsen är dörren lika gammal. Jag undrar dock: vem gjorde det bastanta låset på dörrens baksida? Och hur gammalt är det?

Andra bloggar om: , ,

2 thoughts on “Asmunds dörr, Väversunda

  1. Det var en fin dörr. Funderar du på att bredda bloggen och blanda in lite humaniora i naturvetenskapen?

  2. Ja, visst var det?Det brukar bli något eller några enstaka humaniora-relaterade inlägg per år här på bloggen, när jag hittar något intressant som jag tror jag förmår att skriva om.I just det här fallet är det mest lokalpatriotism – jag är född och uppvuxen i Östergötland och har alltid varit väldigt förtjust i Ombergsområdet.

Leave a Reply