Chokladextrakt mot hål i tänderna

Ett ämne som finns i kakao kan vara mer effektivt än fluor mot hål i tänderna, enligt amerikanska forskare.
 
Ämnet har visat sig effektivt mot hål i studier på djur, men mer forskning behövs för att visa att fungerar på människor utan att vara farligt. Arman Sadeghpour, som doktorerar på användningen av extraktet mot karies, uppger att det har bättre effekt än fluor. Han har gjort en prototyptandkräm med pepparmintssmak och chokladextrakt.
 
I nyhetsreleasen benämns extraktet som “ett vitt krystallint pulver vars kemiska struktur liknar koffein”, vilket antagligen betyder att det rör sig om teobromin. Teobromin är beskt och anses ha uppiggande effekt – kanske två egenskaper man inte vill att en tandkräm ska ha. Om det verkligen är en nackdel beror dock på vilken koncentration som används.
 
Tyvärr innebär nog inte det här att det är fritt fram för choklad utan tandborstning. Sockret i choklad torde motverka den hålbekämpande effekten rätt så effektivt…
 
Länkar
Nyhetsrelease  (Tulane University)
engelska Wikipedia om teobromin
 
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, tänder, hål, choklad
 
 

Leave a Reply