Växter på andra planeter: alla färger utom blått?

Fotosyntes på andra planeter, med andra solar, kommer rimligtvis att ge växter i andra färger än de vanliga Jord-gröna. Men knappast i blått, säger forskare i astrobiologi. Däremot är svart en tänkbar färg.

Växter på andra planeter är förstås fortfarande bara ett tankeexperiment. Men inte ett helt onyttigt sådant – en bra modell av hur växtlivet på olika planeter kan se ut gör det lättare att veta vad forskare som söker planeter med liv i andra solsystem ska leta efter.

 
De flesta växter på jorden är som bekant gröna. Det beror på att de ratar grönt ljus av vissa våglängder. Det de inte vill ha studsar helt enkelt bort (OK, det är en viss förenkling, men det fungerar utmärkt som tankemodell). Att grönt väljs bort  förklarar forskarna med att växterna hellre vill ha rött och blått ljus; rött för att det finns gott om det och blått för att det är energirikt (vår sols spektrum finns att beskåda  här).
 
Växter på en planet kring en röd dvärg borde däremot behöva allt ljus de kan få – därför är det sannolikt att de skulle se svarta ut. Och det är inte rimligt att några växter skulle vilja avstå från energirikt blått ljus; därför kommer vi knappast hitta några blåa plantor. (Notera att färgen rimligtvis bara gäller den “energisamlande” delen av växten; blommor och frukter kan mycket väl få annan färg än den som är optimal för fotosyntes).
 
Forskningen presenteras i två artiklar i senaste numret av Astrobiology; den första artikeln tar upp mekanismer för fotosyntes hos växter på jorden, och den andra tar upp tänkbar utveckling av fotosyntes på planeter kring andra typer av solar.
 
Så nästa gång, mina damer och herrar, som ni plockar upp en science-fiction-bok som utspelar sig på en planet med märkligt färgad vegetation – ta en funderare över hur solen eller solarnas ljusspektrum borde se ut och om den valda växtfärgen är rimlig  🙂 
 
Länkar
artikel 1 och artikel 2 (Astrobiology; artiklar i senaste numret verkar vara fritt tillgängliga)  

Andra bloggar om: , , , ,

One thought on “Växter på andra planeter: alla färger utom blått?

Leave a Reply