"Svenska forskare ifrågasätter Darwin"

Ibland går jakten på ett bra scoop lite över styr. SvD basunerar ut: “Svenska forskare ifrågasätter Darwin”.

revolutionerande är det dock inte, vilket Nihonshu också påpekar. Det handlar helt enkelt om epigenetik – arv som inte är direkt kopplat till gener. Artikeln som beskriver forskningen är fritt tillgänglig, publicerad i PLoS ONE.

Och all heder till Daniel Nätt, studiens tredjeförfattare, som går in och förtydligar ytterligare i en lång kommentar till Nihonsus inlägg: “Först och främst, vad det gäller Darwins teori så stämmer resultaten vi nu publicerat i PLOS One alldeles utmärkt med evolutionsläran. Så vitt jag vet så förkastade aldrig Darwin möjligheten att förvärvade egenskaper skulle kunna nedärvas. Det är snarare eftervärldens tolkning och utveckling av hans teori som förkastat (och ibland hånat) denna möjlighet […]”

Andra bloggar om: , , , ,

2 thoughts on “"Svenska forskare ifrågasätter Darwin"

  1. Tjaa, det ar val som vanligt. De flesta tror pa evolutionsteorin men valdigt fa forstar den, vilket inte tycks hindra nagon fran att skriva om den…

  2. Det här med evolution är lite som astrologi. Så fort det kommer en invändning eller motstridig upptäckt om evolutionen som förklaring till arternas uppkomst så finns det genast en lämplig undanflykt. \”Darwin ifrågasatte aldrig att förvärvade egenskaper kunde ärvas\” Jasådusägerdet?Att vara skeptisk till selektion som skapelsemodell innebär inte att man måste vara vrickad eller religiös. Det kan ju innebära att man istället hyllar vetenskapens grundläggande princip, -Det som inte kan bevisas bör ifrågasättas. Eller hur?Hoppas jag lever så länge att jag får veta hur det egentligen gick till.

Leave a Reply