Hur gammal kan en fisk bli?

Fiskare har fått upp en drygt meterlång, tjugosju kilo tung fisk utanför Alaskas kust. Stor fisk, men inte exceptionell – om det inte vore för dess uppskattade ålder på mellan 90 och 115 år.

De som liksom jag haft akvariefiskar som små har kanske ett luddigt begrepp om att fiskar inte lever så länge. Men hur gammal kan egentligen en fisk bli? Världens äldsta piraya blev tjugofyra år, och det finns ett par riktigt gamla australiensiska lungfiskar på akvarier i San Francisco och Chicago som är kring 70 år gamla – baserat på att man vet när de kom dit. Men det finns trots allt betydligt fler vilda fiskar än fiskar i akvarier, och hur vet man
då, när man inte kan räkna från början?

Jo, det visar sig att även fiskar har årsringar – i ett öronben. Forskare vid Alaska Fisheries Science Center tog ut benet på den fångade fisken och räknade ringar, varpå de kom fram till att fisken var mellan 90 och 115 år gammal. Dessutom kunde den fortfarande sätta liv till världen: dess äggledare var full av embryon som höll på att utvecklas (enligt BBC). Och den är inte ens äldst: den äldsta rapporterade fisken någonsin är av samma art, Sebastes borealis, och hela 157 år gammal.

Länkar
National Geographic News
BBC News
Aftonbladet

Andra bloggar om: vetenskap, biologi, fisk, rekord

4 thoughts on “Hur gammal kan en fisk bli?

  1. Jo, djuphavsfiskar kan bli mycket gamla, och först när de blir i tjugo,- trettioårsåldern börjar de få egna ungar. Men det går i ett litet nafs att tråla upp en fisk som är flera decennier gammal. Därför har fiskarna inte en chans att hålla jämn takt med fiskarena. Djuphavsfiske är totalt ohållbart. Borde inte få finnas. KB

Leave a Reply