Intelligens och hårdrock

En studie på 1000 smarta ungdomar visar att många lyssnar på rock och, skriver Metro, “att en oproportionerligt hög procent diggade hårdrocksband som Iron Maiden, Kiss och AC/DC”.  
 
Oproportionerligt jämfört med vad, undrar man. Andra ungdomar i samma ålder? En annan studie? Varken artikeln eller forskarnas nyhetsrelease ger svar på det. Enligt nyhetsreleasen fann forskarna iallafall ett samband mellan att lyssna på metal och att ha dålig självkänsla. 19 utvalda smarta ungdomar blev sedan närmare ntervjuade om varför de lyssnade på just metal, och många gav svar som tydde på att de lyssnade när de mådde dåligt (men de mest inbitna fansen hävdade att det fanns metalmusik för varje tillfälle).
 
Kanske mår smarta undomar sämre än andra, föreslår forskarna, och flyr från det med musik.
 
Forskningen presenterades vid British Psychological societys årliga konferens som pågår just nu (det vill säga, det finns ingen forskningsartikel att gå till för att se hur det egentligen ligger till).
 
Ja, det passar ju fint med den etablerade stereotypen om att folk som lyssnar på heavy metal är en fara för sig själva för att de mår dåligt. Men det skulle vara trevligt att få veta om de gjort något mer än att fråga smarta ungdomar om vad de lyssnar på för musik och hur de mår. Utan jämförelser med andra grupper säger det nästan ingenting om det allmäna fallet, vare sig om metal-lyssnares intelligens (krävs en uppgift om hur många “icke-smarta” som lyssnar på metal) eller om ifall folk som mår dåligt i allmänhet lyssnar mer på metal.
 
Suck för urvattnad forskningsrapportering och missförstådda forskningsresultat. Läs den här intressanta översiktsartikeln om musik och stereotyper istället. Visste ni att ungdomar i slutet av gymnasieåldern i genomsnitt har tillbringat lika mycket tid med att lyssna på musik och se på musikvideor som att gå i skolan?
 
Länktips via Tempus Fugit.
 
Länkar
 

3 thoughts on “Intelligens och hårdrock

  1. Så fånigt. Det är samma länk som \”den etablerade stereotypen\”. Jag hittade den genom google scholar. På grund av min irriterande Blogger-bugg (inga poster över ~1600 tecken kan editeras, bara tas bort) så lägger jag länken här. Försvinner den igen är referensen \”Stereotypes of Music Fans: Are Rap and Heavy Metal Fans a Danger to Themselves or Others? CB Fried – Journal of Media Psychology, 2003\”

Leave a Reply