Nobelstiftelsen uppmärksammar kvinnliga Nobelpristagare idag

Idag, på internationella kvinnodagen, uppmärksammar Nobelstiftelsen de hittills 33 kvinnor som fått Nobelpriset. På hemsidan länkar de till material om utvalda pristagare från olika epoker: Marie Curie, Linda Buck, Nadine Gordimer, Bertha von Suttner, Christiane Nüsslein-Volhard, Dorothy Crowfoot Hodgkin, Wislawa Szymborska och Wangari Maathai.

Det rör sig inte om nyskrivet material, men eftersom de flesta knappast har läst och sett allt som finns på Nobelprisets väldigt omfattande hemsida gör inte det så mycket. Det är en snygg liten gest, helt enkelt.

Men en sak retar mig. Av de åtta kvinnor de lyfter fram med en kort rubrik, en mening och en bild (sedan får man gå till det länkade materialet för att veta mer) får två en rubrik som talar om hur svårt det är att vara kvinnlig forskare; “Harder for Women to Do Science” resp “It’s not Considered Attractive to be a Female Scientist”. I båda fallen finns det rätt mycket annat intressant i intervjuerna. Och de övriga kvinnorna presenteras med mer neutrala eller positiva rubriker som “A Double Dose of Genius”, “A South African Childhood” eller “X-ray Determination”.

Problemet med diskussionen om kvinnor och vetenskap är att det är en typisk “damned if you do, damned if you don’t”. Självklart måste man uppmärksamma och diskutera de problem som uppstår när könsroller och traditioner frontalkrockar, annars blir det svårt att göra saker lättare. Å andra sidan leder i stort sett varje sådan diskussion eller sådant påpekande till att man ytterligare en smula cementerar uppfattningen “det är svårt för kvinnor att syssla med vetenskap” – och spär på samma problem som man försöker göra något åt.

Det gäller helt enkelt att välja sina tillfällen. Jag tycker inte att något menat som ett firande av kvinnliga Nobelpristagare är ett lämpligt tillfälle, iallafall inte när det saknas utrymme att diskutera varför problemen uppstår. Och inte när ämnet i första hand är vetenskap, och lyckad forskning.

Andra bloggar om: , , , ,

Leave a Reply