I begynnelsen var det röda vinet

Föregångaren till alla dagens vinplantor hade röda druvor. Att vi också har vita vindruvor idag kan vi tacka två sällsynta mutationer för. Det rapporterar japanska forskare i samarbete med den australiensiska forskningsorganisationen CSIRO.

Den ena genen producerar (i omuterad form) färgämnet i de röda druvornas skal. Den andra genen har en liknande funktion. Båda mutationerna är sällsynta. När de råkade mötas i samma planta gav de upphov till vita druvor som är förfäder till nästan alla dagens sorter av vita druvor, säger forskarna.

Det skedde för flera tusen år sedan. Vitt vin måste ha funnits redan på faraonernas tid, eftersom rester av det hittades i farao Tutankhamons grav. Men forskarnas upptäckt har inte bara historiskt intresse, utan också praktiskta tillämpningar. Med hjälp av kunskapen om genetiska skillander mellan röda och vita vinplantor kan de på förhand tala om vilken färg på druvor en planta ska få (istället för att plantera den och vänta ett par år tills den bär frukt). Ett sådant test kan göra stor nytta i arbetet med att ta fram nya vinsorter – kanske även nya färger på vindruvor.

Länk
Nyhetsrelease (CSIRO, via Physorg.com)

Andra bloggar om: , , ,

2 thoughts on “I begynnelsen var det röda vinet

  1. Vitt vin kan produceras från druvor av alla färger. Vad som skiljer vita viner från röda är att skalet separeras från juicen tidigare i tillverkningsprocessen. Det är därför vita viner inte bara skiljer sig i fråga om färg utan även i fråga om smak.

  2. Minsann. Det hade jag ingen aning om (men jag vet å andra sidan inte så mycket om vinframställning). Jag ändrar texten en smula, då, så att jag skiljer på det vita vinet och de vita druvorna.

Leave a Reply