Uppblåsbara tält för boende i polarregionerna och rymden

“Bebygg polarområdena!” föreslår två amerikanska forskare, som har tagit fram ett förslag till uppblåsbara  “tält”  för att göra kalla  områden mer människovänliga. På sikt skulle samma teknik enligt förslaget kunna användas till att bygga kolonier i rymden. 

Tälten, eller snarare domerna, i forskarnas förslag byggs av  tunn men tålig plast i flera lager, plus ett ljusreflekterande lager aluminium på insidan som vänts mot solen. Resultatet är väldigt likt ett växthus, men väger väldigt mycket mindre och hålls uppe av lufttrycket inuti. Infallande solljus kommer stå för hela värmebehovet, enligt forskarnas beräkningar. Både små enfamiljsbubblor och stora intäckta “friluftsområden” med parker och swimmingpools skulle gå att bygga enligt samma princip, föreslår forskarna. Hela förslaget publiceras som ett papper på preprintservern arXiv. Någon prototyp är ännu inte byggd.

Vid en snabb genomläsning är det rätt uppenbart att bärbarhetsargumentet faller. Ska tältet (bubblan?) hållas uppe av inre lufftryck krävs en luftsluss av något slag för att folk ska kunna gå in och ut (OK att man säkert vill stanna inne så gott som alltid, men en nödutgång kan vara bra att ha om inte annat…). Den lär inte vara lätt, eller smidig att bära. Golvisolering lär också behövas (det är inte bara luften som är kall när det är kallt ute, utan marken med).

Sedan är jag väldigt skeptisk till att solenergi verkligen räcker. Visst, kanske i genomsnitt, men vad händer om det är helt igenmulet en kall vintervecka? Om det regnar, och plasten blir blöt (och vattnet snor värme för att kunna avdunsta)?

Billig i drift faller antagligen det med, åtminstone i snöiga områden. Forskarnas lösning på problemet att få bort snö är nämligen att spruta på varm avisningsvätska, vilket inte låter billigt (inte så praktiskt heller – vad händer om munstyckena fryser eller kleggar igen?). Inte heller miljövänligt, givet vad de flesta avisningsvätskor verkar innehålla, men det kanske går att lösa.

Nederbörd är i och för sig ett mindre problem i rymden än i polartrakterna.

Det är klart att det finns en handfull andra problem med (luftcirkulation lär behövas i de mindre bubblorna, t ex). Det skulle vara riktigt intressant att se någon faktiskt bygga en prototyp och testa. Något säger mig att det lär ta ett tag att omsätta den här idén i praktiken (och ännu längre att sätta upp en koloni på månen eller Mars med samam teknik). Fast den som får det att fungera lär kunna bygga en riktigt exklusiv semesterort av det hela… jag tror däremot att det kommer bli svårt att få det att bli billigt nog för vanliga bostäder. (Kanske en forskningsstation?) Men cool idé, trots allt.

Länkar
nyhetsrelease (via PhysOrg)
artikeln (arXiv.org, fritt tillgänglig)

Andra bloggar om: forskning, vetenskap, teknik

7 thoughts on “Uppblåsbara tält för boende i polarregionerna och rymden

  1. Igenmulet en vintervecka? Det finns ju inte direkt någon sol som molnen kan hindra från att nå fram till tälten hur som helst, i polarområden på vintern?//JJ

  2. Johan: som jag förstod det är det en ganska lös definition av \”polartrakterna\”. Författarna verkar nämligen inte diskutera det lilla problemet med att solen inte lyser alls på flera månader, utan talar bara om det \”svaga\” solljuset i polartrakterna (och jag utgår från att de inte missat en så totalt elementär grej). Sorry, det borde jag såklart påpekat för att göra min invädning begriplig 🙂 Jag tänkte mer på platser med en solinstrålning motsvarande, säg, Kiruna. Det är lite ljusare under dagen än på kvällen under perioden då solen inte går över horisonten, men skillnaden är väldigt liten (för en besökande östgöte/stockholmare som jag) och minskar tydligt om det dessutom blir mulet.Hans: Ja, men de har ju inga swimmingpools? Hur ska man kunna få livskvalitet utan swimmingpool? 😉 (Det är kanske bara mina fördomar, men jag tycker det märks i artikeln att båda författarna är från förhålladevis varma klimat; Kalifornien resp New York)

  3. Ja, som en person som periodvis mer eller mindre bott i Kiruna så tycker jag att det låter minst sagt väl optimistiskt att räkna med att till den grad dra nytta av solljus vintertid även där.//JJ

  4. Jag gillar idén med kupoler. Nu när den gamla stationen på Sydpolen är tagen ur bruk och vi därmed blivit av med den vackra domen blir jag lite entusiastisk vid tanken på liknande konstruktioner. Fast det där med solenergi… man kanske kan lagra en del under sommarhalvåret, men jag tror också att det blir svårt att klara sig på bara det.

  5. Man skulle kanske kunna ha det reflekterande lagret på utsidan och på detta sätt kanske byggt i t.ex. Afrika.. Fast soltorkad lera är nog billigare och bättre där.. Precis som snö är billigast och bäst i polarområdena..

  6. melker: Dessutom är snöhus oeroende av solenergi (förutom omvänt, då, att de smälter av för mycket). En kombination kanske skulle funka – snöhus på vintern och plastkupoler på sommaren…Funkar iofs mindre bra på månen och Mars, där det är mindre snö.

Leave a Reply