Rätt fokus ger bra målvakt

För att bli en bra hockeymålvakt gäller det att fokusera rätt – på pucken. Det kan tyckas intuitivt, men nu är det också vetenskapligt bevisat.

Forskare från University of Calgary har undersökt vad hockeymålvakter egentligen tittar på när de ska göra sina räddningar. De bästa målvakterna tittade på pucken och (motståndar)klubban i nästan en hel sekund innan de gjorde sin räddning, och lyckades med sina räddningar i över 75 procent av fallen. Noviser i målet, däremot, fladdrar med blicken över en stor del av planen. De får också en mycket sämre räddningsfrekvens.

Målvakterna i studien fick försöka rädda direkta skott från kort avstånd. Riktningen de tittade i, vad de såg på och och hur länge de gjorde det mättes med avancerad utrustning som kan registrera en tvåhundradels sekunder lång blick. Resultatet av studien kommer publiceras i den vetenskapliga tidskriften Human Movement Science.

Studien understryker hur viktigt det är med rätt fokus. Avståndet till den som skjuter verkar inte ens spela så stor roll, bara målvakten tittar på pucken. Och till och med elitspelare kan förbättra sina resultat om de tränar på att fokusera rätt, enligt forskarna. “Optimalt fokus är minst lika viktigt som att vara i optimal fysisk form”, säger doktoranden Derek Panchuk i nyhetsreleasen.

Jag har aldrig spelat hockey, inte heller känner jag någon som gör det. Men visst talas det redan om vikten av att vara fokuserad i såväl hockey som andra sporter? Roligt att se vetenskapliga belägg för det, dock.


Länk

nyhetsrelease (via Science Daily)

Andra bloggar om: , ,

2 thoughts on “Rätt fokus ger bra målvakt

  1. Denis Jenkingson skrev för några decennier sedan en bok \”The Racing Driver\” som väl är en klassiker i sammanhanget. Han skrev om ett tillstånd som han kallade \”to tiger\”. Där är föraren helt fokuserad på körningen, men samtidigt tar han in massor med information och kan tillochmed känna igen bekanta på läktarna, fastän han ser dom bara i ögonvrån. Det är något slags supertillstånd. Tor Nörretranders skriver också om något liknande för andra sporter, och Ingemar Stenmarks \”Hä bar å åk\” handlar nog också om ett tillstånd där uppmärksamheten är total, men inte kan beskrivas eftersom mycket av det vi kallar medvetande är bortkopplat, man befinner sig helt och hållet i den aktuella situationen.Jag gissar att djur har mer fokus på det här sättet, och i \”Människan Kulturen och Evolutionen\” menar Tomas Ljungberg att jägar-samlarfolk lever mer i den aktuella situationen än vad vi i vår hierarkiska kultur gör, eftersom vi tänker för mycket på vad andra skall tänka om oss och på hur vi skall kunna förklara det vi just gör eller gjort (Nörretranders beskriver i \”Märk Världen\” om experiment som antyder detta).Ishockeymålvakten som fokuserar kanske just befinner sig helt i situationen, med den som flackar med blicken har annat i tankarna.

Leave a Reply