Svensk fotograf vinner känt pris för valrossfoto

Med fotot “Beast of the Sediment” vann svenske undervattensfotografen Göran Ehlmé det erkända brittiska fotopriset “Shell Wildlife Photographer of the Year”. Bilden visar en valross som letar musslor i bottensediment utanför nordöstra Grönland.

Göran Ehlmé tog över fyrahundra bilder av den musselletande valrossen under flera timmars tid, hela tiden under vatten. Han är sedan tidigare känd för sitt undervattensfoto – bland annat har han gjort en film om leopardsälar (verkar visas på Animal Planet på lördag). Han har också bidragit till en forskningsartikel om hur valrossar letar mat (tre filmsnuttar på matletande valrossar tillhör artikeln. De går att ladda ner och se här). Annars finns en mycket snyggare (men längre) filmsnutt här, via waterproof.se.

Fototävlingen är populär – i år fick den in 18000 bidrag från 55 länder. Den organiseras av BBC Wildlife Magazine och Londons Natural History Museum. Tävlingen är inne på sitt 42:a år och är öppen både för proffs och amatörer. (Den sponsras av oljeföretaget Shell, vilket inte är helt okontroversiellt. Prisceremonin, som hölls igårkväll, kantades av protester och demonstrationer.)

Tävlingen har 11 kategorier för vuxna, 3 kategorier för barn, två specialpris samt två “huvudpris”: “Shell Wildlife Photographer of the Year” och “Shell Young Wildlife Photographer of the Year”. Förutom Göran Ehlmé har två andra svenskar fått pris: Jocke Berglund som tog flygfotot av “trädet” som bildades när Gudrun drog fram genom södra Sverige (han belönades också med “Årets Bild” för samma foto), och svensk-turkiske Serkan Günes som fick specialpris för bästa fotoportfölj tagen av en ung (18-26 år) fotograf.

Juryn måste ha haft ett otroligt svårt jobb. Många bilder kan ses på nätet och alla är fantastiskt vackra. Kolla själv.

Länkar
Tävlingens hemsida
Göran Ehlmés vinnarfoto

Andra bloggar om: ,

Pingat till intressant.se

Leave a Reply