Värdet av ett gott rykte

Ebay-säljare med gott rykte får ut ungefär 8 procent mer för samma gods, jämfört med nya säljare. Det visar forskning utförd av forskare från University of Michigan.

Det lönar sig att behandla sina kunder väl – iallafall om man tänker komma tillbaka och sälja mer saker. Är man ny säljare verkar det däremot inte spela så stor roll om man får lite negativ feedback. Det är den korta sammanfattningen av den första randomiserade studien av hur Ebays feedback-system fungerar i verkligheten (i naturlig “Ebay-miljö”). Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Experimental Economics.

Studien utfördes med hjälp av en etablerad Ebay-säljare med mycket gott rykte, och ett antal nystartade försäljningskonton som sköttes av samma person. Senare under studien adderades även negativ feedback till några av kontona, för att man skulle kunna undersöka hur negativ feedback påverkade nya säljare. Det som såldes var antika vykort, identiska omgångar både för den etablerade säljaren och de nya säljarna. Som väntat sålde den etablerade säljaren bättre; skillnaden i kundernas villighet att betala var 8.1% av försäljningspriset.

Det mest förvånande fyndet var att lite negativ feedback, en eller två tillfällen, inte skadar nya säljares möjligheter. Sannolikt, säger forskarna, beror det på att tänkbara kunder ändå inte litar särskilt mycket på en ny säljare.

Tidigare har samma grupp visat att negativ feedback på Ebay kommer i “klumpar”, och att det beror på något de kallar “stening”; när någon annan väl har lämnat negativ feedback (det vill säga “kastat första stenen”) blir andra mer benägna att göra samma sak.

Länkar
nyhetsrelease (University of Michigan)
Sammanfattning av artikeln (fritt tillgänglig, via EconPapers)
Ebay-tutorial om hur feedbacksystemet fungerar
Preprint av artikeln

Leave a Reply