Nature rankar vetenskapsbloggar

Den vetenskapliga tidskriften Nature rankar (engelskspråkiga) vetenskapsbloggar, och intervjuar de fem främsta.

Nature har använt sig av Technoratis rankning av bloggar, och plockat ut de fem och femtio främsta engelskspråkiga vetenskapsbloggarna skrivna av forskare. Personerna bakom de fem främsta bloggarna (Pharyngula, The Panda’s Thumb, RealClimate, Cosmic Variance och The Scientific Activist) får också kommentera orsakerna till varför just de ligger i topp (fast kommentarerna är korta; det finns mer på de flesta av bloggarna).

Märkbart är att nästan alla av dessa bloggar är (löst) knutna till politiska frågor, främst amerikanska. Pharyngula och The Panda’s Thumb till evolutionsdebatten, RealClimate till växthuseffektdebatten och The Scientific Activist fick sitt genombrott genom att avslöja att en NASA-anställd ljög om sin examen från Texas A&M University. Flera av dem är gruppbloggar, två av dem finns på scienceblogs.com (och ett rätt stort antal fler från scienceblogs.com finns på den längre listan).

Det finns även en längre lista på de femtio högst rankade vetenskapsbloggarna och en lista på de fem främsta vetenskapsbloggarna skrivna av författare (som är ungefär lika högt rankade som de fem främsta forskarbloggarna).

Nature passar även på att lägga in ett par brasklappar om att det är svårt att ranka bloggar, och förklara hur Technoratis ranking fungerar. Det är säkert klokt

Länk
Nature News

Leave a Reply