Varför man inte får halva poäng på hållfasthetstentan

Det finns en kurs på KTH (på andra ställen också, antar jag, men nu råkar jag ju ha gått på KTH) där man inte får halva tentapoäng för “god vilja”, eller en god ansats som inte löser problemet. Det är grundkursen i hållfasthetslära som jag gick för några år sedan.

“Ni förstår, i hållfasthetslära är det så att om man räknar fel så DÖR folk”, sa föreläsaren. Och då tänkte man, att sådana fel hittar man självklart redan på ritbordet, nu är han nog lite väl dramatisk. Men nu läser jag att den bro i norra Jylland i Danmark som rasade i april (en död, fyra svårt skadade) rasade på grund av dålig matte – ramverket som höll upp bron var helt enkelt inte starkt nog.

Där ser man.

(Läskigt nog säger konsulterna att de påpekade – utan att det åtgärdades – att den pelare som senare rasade var underdimensionerad. Så felet fastnade nästan på ritbordet)

Länk
Copenhagen Post (via NewsDaily)

4 thoughts on “Varför man inte får halva poäng på hållfasthetstentan

  1. Vad katten, är alla föreläsare i hållfasthetslära massproducerade i någon centralfabrik någonstans? Exakt samma ordalydelse – om död och sånt – sprang nämligen ur min föreläsares mun när jag läste hållfasthetslära på LTH för några år sedan.

  2. Språkpolisen i mig kan inte låta det gå opåtalat förbi att den danska halvön heter Jylland på svenska.

  3. Du har så rätt, Jens. Åtgärdat.(Det verkar heta Jylland på danska med, och Jütland på tyska. Uppenbarligen tar den engelska benämningen mer efter den tyska än den danska…)

Leave a Reply