Självdisciplin, inte IQ, viktigast för studieframgångar

Studenter som (i likhet med mig) sliter med tentor, prov och annan studieexamination såhär års kan hämta tröst i nya forskningsresultat: det är självdisciplin, inte IQ, som är den viktigasta faktorn för studieframgång.

En undersökning som publiceras i decembernumret av Psychological Science visar att självdisciplin är den starkast förutsägande faktorn för akademisk framgång (IQ är således mindre viktigt, men inte betydelselöst). Studien utfördes på amerikanska åttondeklassare (motsvarar svenska sjundeklassare) och förutom självdisciplin ingick bland annat IQ-tester, undersökning av studievanor och beteende. Självdisciplin som den mättes under hösten visade sig vara den bästa förutsägande faktorn för studieframgång under nästföljande vår (mätt i betyg). Självdisciplin men inte IQ förutsade också vilka studenter som skulle komma att förbättra sina betyg under året.

Självdisciplin verkade inte heller vara korrelerat med (hänga ihop med) IQ. Således: envishet och en hög utträkningströskel kan man komma långt med…

Är man dessutom väldigt stressad när man tentar kan det kanske vara en idé att plocka med sig lite extra läsk och godis. Tester på möss visar nämligen att stressade möss som får sockersötat vatten blir mindre stressade (jämfört med stressade möss som får sötningsmedelssötat vatten).

Länkar
Artikeln om studieframgång (Psychological Science, pren. krävs)
Nyhetsrelease om socker mot stress (ScienceDaily)

6 thoughts on “Självdisciplin, inte IQ, viktigast för studieframgångar

  1. Kunde jag berättat för flera år sedan då jag märkte att min självdisiplin tröt! Jag är inte dum, men jävligt lat! Haha!

  2. Jag borde själv plugga nu, men trögstartar dagen med bloggsurfning. Under terminen var det skitkul att lära sig nya saker – nu när det är dags att redovisa kunskapen är jag långt ifrån lika engagerad.

  3. Jag tipsade brorsan om att sötsaker hjälper mot stress, så nu äter han godis i tentaperioderna med gott samvete. 😉

  4. Jag måste instämma med både att det är självdisciplin som räknas och att socker hjälper. :)Med det första så är jag inte speciellt obegåvad, men för att klara av tentorna så måste man ha självdisciplin nog för att plugga igenom materialet. Det går helt enkelt inte att vara lat (även om det finns en hel del \”glid-kurser\” i högskolor).Sen det med sötsaker… det förklarar varför jag inte får black-out på tentorna som en del andra påstår att de får. Jag har alltid med mig godis på tentorna och rent generellt så stressar jag mig inte. 😀

  5. Klart man kan plugga till sej 20.0 och ändå vara dum i huvudet, men efter gymnasiet krävs det lite mer. Under gymnasietiden räcker det med att vara mobbad… SD < IQ

Leave a Reply