Partiell solförmörkelse idag

Kändes måndagförmiddagen ovanligt mörk? Det kan ha berott på att det var en partiell solförmörkelse från strax efter klockan 10 och framåt, med maximum kl 11.18 i Stockholm (några minuter tidigare i södra Sverige, några minuter senare i norra Sverige).

Den fullständiga solförmörkelsen passerar en “korridor” från Nordatlanen till Indiska oceanen. De som fick möjlighet att se en hel solförmörkelse – där månen passerar mitt framför solen – befinner sig således främst i Spanien och Afrika. I södra Sverige skymdes nästan hälften av solen, i Stockholm en tredjedel och i Kiruna en femtedel. Jag kan inte påstå att det märktes så mycket här i Stockholm i KTH-trakten – det var alldeles för molnigt. Typiskt.

Länkar
DN
New Scientist Space

EDITERAT 1/8 2008: Den partiella solförmörkelsen den 1 augusti 2008 har iallafall potential; himlen är helt klar!

Leave a Reply