Ny typ av p-pillerbehandling effektiv mot svår PMS

Premenstruell dysfori (PMDD, eller Premenstrual Dysphoric Disorder) karakteriseras av svåra emotionella och fysiska problem som uppträder cykliskt, kopplade till menstruationscykeln. PMDD är inte ett nytt namn för PMS (premenstruell störning alt. premenstruellt symtom), men brukar betraktas som ett särskilt svårt fall av PMS. Ett nytt lågdospiller med speciell hormonsammansättning har visats vara effektiv behandling mot PMDD (som anses vara tämligen svårbehandlat).

PMDD
För att diagnostiseras med PMDD, som drabbar runt 5% (3%-8% enligt Facts for Health) av alla menstruerande kvinnor, behöver man uppfylla minst fem av dessa kriterier (varav minst en av 1-4):

1. Mycket deprimerad sinnesstämning, svår nedstämdhet
2. Oro, ångest
3. Hastigt växlande sinnesstämning, plötsliga “humörkast”
4. Ihållande irritatbilitet (lättretlighet), ilska, ökade konflikter
5. Koncentrationssvårigheter
6. Trötthet, energilöshet
7. Påfallande ändring i aptit, överätande, matbegär
8. Sömnstörningar (svårighet att somna, eller att sova “för mycket”)
9. Känslor av att inte ha kontroll, eller att känna sig överväldigad
10: Fysiska symtom som viktökning, uppsvälldhet, ömma eller svullna bröst, huvudvärk, muskel- eller ledvärk

Dessutom måste symtomen vara svåra nog att menligt påverka ens dagliga liv (arbete/skola, socialt liv, relationer) och uppträda under minst två menscykler i följd. De ska upphöra, under minst en veckas tid, vid eller strax efter menstruationens början och får inte vara en förvärring av tidigare symtom.

Symtomlistan är översatt från Facts for Health, och översättningen jämfördes med symtomlistan från “En sida om PMS/PMDD” och symtomlistan från svenskspråkiga web4health.

Orsaker?
Man känner inte till den exakta orsaken till varför vissa drabbas av PMDD. Det verkar inte ha med hormonnivåer att göra (som man skulle kunna tro), eller iallfalla inte enbart. Man har inte kunnat se någon skillnad i östrogen- och progesteronnivåer mellan kvinnor med och utan PMDD. Det verkar finnas ett visst genetiskt inslag: enäggsstvillingar har 92% sannolikhet att få PMDD om deras tvillingsyster har det, medan tvåäggstvillingar har 44% sannolikhet. Döttrar vars mödrar har PMDD har större sannolikhet att få det själva. Man har dock inte identifierat några gener som är ansvariga för PMDD. (se FFH)

Behandling

Behandlingstypen beror ofta på symtomen. Antidepressiva läkemedel av SSRI-typ (selektiva serotoninåterupptagshämmare) är en vanlig åtgärd, likaså hormonbehandling (bland annat med p-piller). Enligt Angelica Hirschberg, chef för Kvinnohälsan på Karolinska sjukhuset, är det bara antidepressiva läkemedle som hjälper (intervju i Aftonbladet, från 2002). Enligt Facts for Health finns det ett flertal behandlingar med varierande effektivitet.

Den nya studien var dubbelblind och randomiserad och inkluderade 450 kvinnor i åldrarna 18 till 40 år, alla med PMDD-symtom. Hälften behandlades med lågdos-p-piller och hälften med placebo. Lågdos-p-pillret innehöll drospirenone, som är ett progestin, och etylestradiol. Kvinnorna fick pillret i 24 dagar som följdes av 4 dagars uppehåll (för vanliga p-piller är 21 dagar + 7 dagars uppehåll brukligt), i två cykler. Den behandlade gruppen fick en 48-procentig reduktion i symtom, jämfört med 36 procent för kontrollgruppen.

Länkar
Eurekalert (nyhetsrelease om p-pillerbehandlingen)
Facts for Health om PMDD (startsidan)
Aftonbladet (2002-05-05)
En sida om PMS/PMDD (bra, informativ)

10 thoughts on “Ny typ av p-pillerbehandling effektiv mot svår PMS

  1. Jag ville bara skriva och tacka för att du skriver om just det här. Jag har haft alla dessa symptomen i många år, men ingen förstod var det var för fel på mig. Tills jag för ca ½ år sedan tog saken i egna händer efter ännu en sömnlös natt och googlade, i 3 timmar satt jag bara och stirrade på skärmen… det var inte bara jag som var knäpp! Efter en vecka fick jag antidepressiv med. Äntligen blev jag den person jag trivs med. Jag tycker du har skrivit väldigt bra, kanske/förhoppningsvis hjälper det fler i samma situation. Tack! Linnea

  2. Hej Linnea! Jag är glad att jag kanske kunde hjälpa dig – eller någon annan i samma situation – något lite. Jag tycker själv det kan vara svårt att få information om/i sådana här frågor…

  3. Hej, jag vill också tacka för ditt initiativ till att skriva om detta problem som många kvinnor lider av – många gånger i tysthet. Jag är själv hårt drabbad och har nu med 33 år på nacken fått svåra PMS som kan klassas som PMDD. Jag har än så länge inte testat antidepp, men har haft p-stav som fungerat mycket bra för mig. Det har varit otroligt svårt att bli tagen på allvar, inte förrän det gick så långt som till självmordstankar fanns en läkare som faktiskt tog mig på allvar. Och svårast av allt – ja, kanske att jag varit tvungen att ställa diagnosen på mig själv genom internet jag med. Sorgligt, men sant.Att leva med denna ångest och nedstämdhet ca 2v varje månad är ett rent handikapp, och inget man ska släta över, vilket jag upplever att många gör.Lycka till å tack!S

  4. Ännu en som vill tacka dig för den här informationen som jag länge letat efter! Jag känner igen mig i de flesta symptomen men har ännu inte fått någon diagnos! Sitter här i självaste NU och har just symptom och denna sida var precis vad jag behövde!! TACK!

  5. Även jag vill tacka. Sitter just nu med förfärlig ångest, nedstämdhet.. Kan inte sova, kan inte ens vila ögonen då det blir kaos i hjärnan direkt jag håller på att somna.Jag avskyr verkligen denna tidpunkt varje månad. Jag har försökt med p-piller med det blev bara värre. Antidepp funkar inte heller på mig så vet inte annat än att bita ihop och försöka hålla mig vid liv. Det är bra att det skrivs om detta då folk tror att man har vanlig PMS, men det går inte att jämföra ens…

  6. Hej! Det står ingenstans – iallafall hittar inte jag det – vad det är för p-piller som är bra mot psm. Jag har inte tålt något hormonellt preparat alls hittills och är ganska desperat då jag även äter antidepressiva, vilket inte hjälper mot min pms. Dock har jag mycket ångestproblem i övrigt, men jag märker att det blir mycket värre veckan innan mens. Kan du skriva vad det är för p-piller du åsyftar? För övrigt har jag börjat med Femal Balans nu, kanske kan det också hjälpa lite… Tack för en bra blogg! Mvh Johanna

  7. Enligt nyhetsreleasen (länkad i rubriken) innehöll pillret drospirenon och etinylestradiol, och den kombination som gavs var 24 dagar piller + 4 dagar \”sockerpiller\” (dvs piller utan aktiv substans). Enligt artikeln (Obstetrics & Gynecology 106: 492-503 (September 2005)) var dosen drospirenon 3 mg och etinylestradiol 20 μg, vilket enligt FASS är samma dos som finns i \”Yasminelle\”.Jag hoppas informationen hjälper. Men kom ihåg att jag inte är kvalificerad att ge några medicinska råd; fråga din läkare eller barnmorska!

  8. Tack för att du skriver om problemet som så få verkar förstå och veta något om. Jag har haft Pmdd i många år och nu börjar det kännas riktigt hopplöst. Jag har blivit tagen på allvar när det gällde pmdd av läkarkåren. Jag fck seratoninhöjande medel men till följd att jag fick biverkningar som läkaren sa att endast långvarigt bruk skulle ge (rejäl panikångest med färd in till sjukhus som följd) vilket var så traumatiskt att jag inte vågade fortsätta med pillren. Jag lider än idag 3 år sedan av händelsen då jag får dödsångest när mensen närmar sig. Jag provade sedan p-piller liknade det du skriver om (Yasmine) men hade då migrän i flera veckors tid utom när jag hade uppehåll i perioden, insåg sedan att det var p-pillren och kunde inte annat än sluta. Så här står jag idag med alla mer eller mindre pmdd symtom och mina kära får leva med ett känslomässigt monster. Nu återstår bara att ta sig i kragen och börja motionera och äta rätt mat för att se om det kan hjälpa. Men det är ångesten över att mina barn drabbas som gör ondast.

  9. Jodå, här är referens och länk:Obstetrics & Gynecology 106: 492-503 (September 2005)http://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2005/09000/Efficacy_of_a_New_Low_Dose_Oral_Contraceptive_With.9.aspx

Leave a Reply