Mer akne, mindre hjärtsjukdomar

Alla som lider eller lidit av akne kan kanske känna sig tröstade av att forskare har hittat en koppling mellan akne och minskad risk för hjärtsjukdomar – åtminstone för män. En brittisk studie på 10000 män har visat att de som lider av akne har en tredjedels mindre risk att få hjärtsjukdomar när de blir äldre. Studien utfördes av en forskargrupp vid University of Bristol. De spekulerar att den bakomliggande orsaken skulle kunna vara inverkan av olika androgennivåer – dvs, att både akne och hjärtsjukdomar är hormonrelaterade, och att en viss hormonnivå ger mer akne i ungdomen men mindre hjärtsjukdomar senare i livet.

Länk
New Scientist

2 thoughts on “Mer akne, mindre hjärtsjukdomar

  1. Ja, artikeln verkar ju också ge ett visst stöd för forskarnas tes: \”En ny studie visar att en diet med mycket vitt bröd, godis, pizza, potatis och pasta gör att kroppen producerar höga nivåer av insulin som stimulerar frisättning av manliga hormoner som i sin tur ger en överproduktion av det talgiga ämne som blockerar porerna och leder till acne.\”

Leave a Reply