Mobilanvändning på flygplan ett hot mot astronomiforskning

Om användning av mobiltelefoner på flygplan blir tillåten, kommer astronomer inte längre kunna “se” när stjärnor föds och dör. Det är astronomernas kritik riktad mot amerikanska Federal Aviation Administration och Federal Communications Commission som överväger att göra mobilanvändning tillåten under flygning. Övervägandet är en följd av den roll mobiltelefonanvändandet spelade under flygkapningarna den 11:e september 2001 – efter detta har många bett den amerikanska regeringen att tillåta mobilanvändning ombord.

Problemet är att mobiler inte bara sänder ut strålning på sin “grundfrekvens”, utan även på multiplar av denna – övertoner. Den andra övertonen faller i ett frekvensband som är reserverat för astronomisk vetenskap. Där ingår bland annat de karakteristiska radiofrekvenser som sänds ut när en stjärna föds eller dör. Radiosignalerna från stjärnorna är väldigt svaga, så mobilsignaler som sänds ut från ett flygplan som befinner sig högt upp i skyn utan skärmande träd eller byggnader dränker dessa signaler i brus.

Michael Davis vid SETI säger om känsligheten hos astronomernas radioteleskop: “Våra radioteleskop är otroligt känsliga – en enda mobiltelefon på ett enda plan 100 miles [160 kilometer] bort kan ge oss allvarliga problem. Mängden brus blir 10 gånger högre än den rekommenderade.”

Länk
New Scientist

2 thoughts on “Mobilanvändning på flygplan ett hot mot astronomiforskning

  1. För det första, tack för intressant blogg.Ang. inlägget: Skulle det inte gå att \”skärma av\” planet så att mobilsignalerna inte når utanför dess skal? Anledningen IDAG till att mobiler inte är tillåtna på plan är ju INTE att de stör planens instrument; däremot så stör de mobiltrafikmasterna på marken genom att mobilerna snabbt \”hoppar\” från mast till mast. Läste dock någon artikel i Economist om att det här är på väg att lösas, genom att plan kommer få egna små \”mobilmaster\” i sig, så att mobilerna inte stör de master som står på marken.För övrigt anser jag att mobilförbudet dock kan fortsätta gälla, jag tycker det är irriternade att behöva lyssna till folks mobiltjatter på bussen, tänk då att behöva sitta en Atlantflygning och lyssna till typ Emma Hamberg eller Expressen-Skugge snacka i mobilen om sina bebisar…MVH

  2. Jo, mobilförbudet på flyget är rätt skönt :)Anledningen till att det inte är mer allmänt känt att mobilerna inte stör planets utrustning kanske är att om folk inte trodde att planet skulle störta skulle nog fler strunta i att stänga av sina mobiler… jag vet inte. Det som gör strålningen till ett problem är väl också att mobilerna sänder starkare ju längre bort från en mast de är. Den teknik du nämner togs faktiskt upp i originalartikeln som en tänkbar lösning – \”minimaster\” på flyget som tar emot mobilsignalerna och sedan kommunicerar med det reguljära nätet (tekniken används tydligen redan idag på de flyg som har telefoner i stolsryggarna). Jag försökte hålla mig kort och lät bli att ta upp det. Och ja, teoretiskt sett borde det gå att skärma planet. Jag vet dock inte vad det skulle innebära i praktiken, det kanske blir dyrt?

Leave a Reply