Russin bra mot hål i tänderna?

En grupp amerikanska forskare har i russin hittat flera ämnen som kan begränsa tillväxten av vissa bakterier i munnen. Ämnena tillhör en grupp som kallas fytokemikalier – ett samlingsnamn för ämnen från växtriket som inte är näringsämnen. (DN har skrivit lite om fytokemikalier här). Bakterierna som undersöktes kan orsaka karies och tandköttsproblem.

De mest aktiva russin-ämnena, oleanolic acid och oleanolic aldehyde (borde heta något i stil med oleanol-syra och oleanol-aldehyd om de har svenska namn) var effektiva mot bakterier i koncentrationer från 200 till 1000 mikrogram per milliliter. Jag vet inte vad koncentrationen blir i saliven när man tuggar russin, men spontant tycker jag att det låter rätt högt – undrar om man verkligen får så hög koncentration av ämnena?

Dessutom fick bakterierna svårare att fästa på tänderna redan vid en koncentration på 31 mikrogram per milliliter av oleanol-syra. (Bakterierna behöver fästa vid emaljen för att forma plack på tänderna)

Det är således bevisat att det finns ämnen i russin som bekämpar bakterier, men inte visat att de finns i tillräcklig koncentration för att ge effekt när man äter russinen.

Forskarna hävdar, baserat på studien, att russin har fått oförtjänt dåligt rykte som dåliga för tänderna eftersom de är söta och kladdiga. “Raisins are perceived as sweet and sticky, and any food that contains sugar and is sticky is assumed to cause cavities. But our study suggests the contrary. Phytochemicals in raisins may benefit oral health by fighting bacteria that cause cavities and gum disease.” De hävdar också att det är socker (sukros) som orsakar hål, och inte fruktos och glukos (som är huvuddelen av sockermängden i russin).

Cynisk som jag är kan jag inte låta bli att undra om de är sponsrade av russinindustrin. Men det är intressant att det finns växtämnen som kan bekämpa bakterier. Kanske det vore ett alternativ till triklosan?

4 thoughts on “Russin bra mot hål i tänderna?

  1. Finns ämnet bara i russin eller finns det i vindruvor också? Eller är det torkprocessen som skapar ämnet, isf kanske det finns i katrinplommon också.

  2. Tyvärr fanns det inte så mycket fakta förutom det jag rapporterade (det var en textsammanfattning av en presentation på en årlig sammankomst).Ämnet borde finnas i flera saker än russin, säkert (enligt DN-artikeln som jag länkade till finns det f ö över 5000 fytokemikaler så det finns säkert dessutom fler som kan vara bakteriebekämpande). Jag vet inte om torkprocessen skapar ämnet, det framgick inte.

  3. Intressant om russin. Men något alternativ mot triklosan behövs inte. Det är en helt onödig produkt som branschen lurar på oss och som ger risker för både miljö och användarens hälsa. Effekten vid diverse tandköttsinfektioner är låg; om den ändå kan beläggas i de fallen, då får man väl receptbelägga eländet, i stället för att som nu vräka ut det över en ovetande allmänhet.

Leave a Reply