Förälskelse ser mer ut som ett fysiskt begär än en känsla

New York Times skriver om en ny studie där man magnetröntgat hjärnan på förälskade personer. Studien, som letts av Dr. Lucy Brown och Dr. Helen Fisher publicerades i Journal of Neurophysiology igår och bygger på över 2000 bilder från 17 försökspersoner.

Enligt forskarna själva har den första förälskelsens neurala profil större likhet med fysiska begär som törst, hunger och drogberoende än med känslor som tillgivenhet. Bilder från personer som man följt när deras förhållanden djupnar visr i vissa fall hur andra hjärnareor, associerade med långvarig känslomässig bindning,så småningom blir aktiva. Centrum för passionerad kärlek verkade sitta i en struktur som kallas caudate nucleus, och forskarna kunde se hur dess aktivitet minskade med tiden.

Intressant.

One thought on “Förälskelse ser mer ut som ett fysiskt begär än en känsla

  1. Jag är inte överraskad! Både män och kvinnor är djur – faktiskt!! Och alla chanser till fortplantning skall tillvaratas. Det ligger i livets natur.

Leave a Reply