Diverse smånytt

Jag prenumererar sedan något halvår på nyhetsbrevet “The Research Digest” från The British Psychological Society, som kommer i mailform ungefär varannan vecka. Det består av korta rapporter om nyheter (oftast rätt föråldrade) från forskning som anses intressant för psykologer. Ofta känns det som om man hört det mesta förut – dagens utskick rapporterar t ex om den synestetiska musikern som känner toner som smaker (i min blogg söndagen den 6/3) – men ibland hittar man något intressant. Höjdpunkter från senaste brevet (nr 39):

*Språk är inte nödändigt för att kunna räkna
Det har, enligt RD, länge asetts att matematik och språk beror på samma kognitiva (hjärn)processer och förmågor – skicklighet i språk skulle i så fall medföra skicklighet i matte. Nu har dock brittiska forskare visat att även folk (tre män) med en typ av hjärnskador som gör det omöjligt att skilja på meningarna “lejonet bet mannen” och “mannen bet lejonet” kan klara av motsvarande “meningar” i matematiken: de kan skilja på “59 minus 13” och “13 minus 59”, och något mer komplicerade satser. Således klarar de av matematiken utan att ha tillgång till språklig grammatik, vilket tidigare ansetts omöjligt. Därmed är det inte nödvändigt att ha tillgång till språk för att klara av komplex tankeverksamhet, hävdar forskarna.

Som RD påpekar, så har dock ingen av männen fötts hjärnskadad. Det går alltså inte att utesluta att matematisk förmåga kan behöva språk för att utvecklas.

*Motion hjälper mot demens
Detta är visserligen inte nytt. Men här finns lite specifika siffror: 80-åriga kvinnor som är fysiskt aktiva har lika god mental kapacitet som 77-åringar. (Stor studie på amerikanska fd sjuksköterskor) Det gick att se skillnad på resultatet av 90 minuters promenad/vecka jämfört med 40 minuters promenad, och de mest aktiva hade 20% lägre risk för mental försämring än de minst aktiva.

Så att motionera kan förlänga ens mentala liv med minst tre goda år. Ett gott skäl att röra på sig!

Leave a Reply