Aprilskämt

Det bästa med 1:a april och tillhörande aprilskämt är att man får flera utmärkta tillfällen att testa sitt kritiska tänkande: kan det här verkligen vara sant? Varför inte? Nu vore det ju önskvärt med ett mer allmänt utbrett kritiskt tänkande, men i brist på det får man väl vara glad för en dag om året när alla använder de små grå lite extra.

Ett av de bästa aprilskämt jag hittills sett står Nature för: I Nature News den 1/4 rapporterades att månen höll på att vittra sönder, och att orsaken troligtvis var bakterier som följt med Apollofarkoster på 1960- och -70-talet. Bakterierna misstänktes ha muterat på grund av den mycket starka ultravioletta strålningen, och hade skaffat sig förmågan att med stor hastighet bryta ned berggrunden som månen består av. Den logiska följden var naturligtvis att allt tidvatten på jorden skulle upphöra, snart.

Jag hoppas att jag inte behöver förklara i detalj varför detta är absurt orimligt.

Å andra sidan finns det nyheter som man nog inte bör rapportera den 1:a april, för ingen kommer att tro på dem . Bläckfisken som imiterar en kokosnöt, till exempel. Genom att vira sex av sina armar om huvudet och gå på de kvarvarande två. Jo, det är sant.

Leave a Reply