Vaccin mot (katt)allergi kan bli möjligt

Glada nyheter för alla allergiker (och alldeles lagom till pollensäsongen): det kan så småningom bli möjligt att vaccinera sig mot allergiska reaktioner. Forskare vid University of California har utvecklat en metod för att undertrycka allergi mot katt, som bygger på att med en särskild molekyl koppla ihop allergenet (det allergi-orsakande ämnet) med en antikropp. Vid en allergisk reaktion utsöndras i vanliga fall histamin, men när cellen binder det ihopkopplade allergenet kommer antikroppsdelen binda till receptorer på samma cell och hindra den allergiska reaktionen. Metoden har visat sig fungera på möss (som har fått vissa delar av ett mänskligt immunförsvar), och forskarna hävdar att den fungerar “lång tid” efter en injektion.

Med 1,2 miljoner katter i Sverige och ett ungefär lika stort antal kattallergiska människor kan det kanske vara bra i sig. Men det riktigt intressanta är att metodens kärnidé (att koppla ihop ett allergen med en antikropp) kan fungera på många andra allergier – t ex livshotande nötallergi eller bi- och getingallergi. Jämfört med att alltid gå runt med adrenalinsprutor och vara tvungen att vara högst en kort bilfärd från närmaste sjukhus borde det vara en rejäl förbättring.

UPPDATERAT, 31/3: Även Science Now har ett reportage (kräver prenumeration) om detta, och påpekar att det fortfarande kvarstår att visa att man inte så småningom blir immun mot de injicerade antikropparna

4 thoughts on “Vaccin mot (katt)allergi kan bli möjligt

  1. Den här intressanta artikeln är nu 1 1/2 år gammal. Finns något nytt om exempelvis ett lanseringsdatum i Sverige eller i ngt grannland?

  2. Hmmm… den nyaste information jag kan hitta är från maj 2006, en artikel om framtidens allergibehandlingar, och det nämner i princip bara det som redan gjorts, och att det krävs (ska göras?) fler studier på först djur och sedan människor. Det lär vara ett antal år kvar tills ett eventuellt vaccin kommer fram av detta – människa/djur-hybrider verkar vara ett känsligt ämne.Men du kan ju alltid maila till forskaren själv och fråga. Enligt UCLA:s hemsida är Andrew Saxons adress asaxon AT mednet.ucla.edu

Leave a Reply