Smakfulla toner

Synestesi, eller sammankoppling av sinnesintryck, brukar oftast yttra sig som att bokstäver, siffror eller toner upplevs ha färger. I tidningen Nature rapporteras nu det första kända fallet av sammankoppling av tonintervall med smaker. Artikeln beskriver en 27-årig proffsmusiker som känner smaker på tungan när hon hör olika tonintervall. Det verkar vara nödvändigt att höra dem – hon får inte samma upplevelse när hon läser tonintervallens namn.

Speciellt intressant är att behagliga tonintervall också smakar gott, medan mindre behagliga tonintervall smakar mindre gott. Tritonus, som också kallas “djävulsintervallet” och som många musiker avskyr, smakar följdriktigt avskyvärt. Upplevelsen verkar vara ganska konsekvent: en liten sekund och dess omvända intervall en stor septim smakar båda bittert, en stor sekund och en liten septim smakar båda surt. En durters (en stor ters, ger durackordet dess “lyckliga” klang) smakar sött och en mollters (en liten ters, ger mollackordet dess “ledsna” klang) smakar salt, precis som tårar. Mer gåtfullt är att en kvart har smaken av nyklippt gräs och att stor och liten sext smakar som grädde, fast med olika fetthalt…

Via Nature News. DN Vetenskap har en kort artikel om detta där man också kan lyssna på tonintervallen.

UPPDATERING: På Synesthesia finns listor över olika typer av synestesi och hur vanliga de är (sidan är på engelska). Man kan också lyssna på sången “Synesthesia” av The Bobs.

Leave a Reply